leefstijlcoaching, vitaliteitscoaching

Telefoonterreur

Ken je dat spelletje Candy Crush? Dat kun je zo lekker op je telefoon spelen op allerlei “verloren” momenten. Elke keer weer een vers nieuw level, het lijkt een eindeloos spel. En doordat je steeds nieuwe levens krijgt, ga je maar door. Gewoon lekker even op de bank Candy Crushen om er een uur later achter te komen dat het een uur later is en je hebt niets gedaan van alles wat je nog wilde….

Ik deed dat ook, tot 1,5 jaar geleden. Ik denk dat ik wel 1,5 jaar lang Candy Crush speelde op allerlei momenten. Ik was al bij een erg hoog level. En ik heb zelfs 🤫 weleens opgezocht hoe ik een level moest uitspelen als het niet direct lukte.

Op een gegeven moment was ik het zat! Als ik nadenk over wat ik graag in mijn vrije tijd wil doen en wat ik echt ontspannend vind dan is dat zeker geen Candy Crush. Nee, ik heb nog tig boeken op mijn lijstje staan die ik wil lezen. Elke dag minimaal een half uurtje wandelen, een spelletje doen met mijn kinderen, iets lekkers bakken, creatief bezig zijn. Ik kan zo heel veel dingen opnoemen maar daar zit zeker geen Candy Crush bij.

Op een gegeven moment heb ik heel Cold Turkey alle Candy Crush van mijn apparaten gehaald. Dus zowel telefoon als iPad als laptop. En heb ik het gemist? Nee, totaal niet. Het voelde eerder als een bevrijding. Want elke keer die pushberichten dat er nieuwe levens waren, dan moest ik daar weer wat mee. Dat is zo’n gemeen psychologisch trucje die pushberichten. Die rode cijfertjes hebben niet voor niets de kleur rood. Dat prikkelt namelijk je geest. Door dat balletje wil je per se gaan kijken, want je hersenen worden geactiveerd. Je herkent vast het nieuwsgierige gevoel dat je wil weten wat dat rode balletje voor je in petto heeft. Ook bij Social Media is dat zo. Zeg eens eerlijk wat het met jou doet als je ziet dat er 4 Facebookmeldingen voor je zijn?

Candy Crush is natuurlijk een van de vele voorbeelden. Heb jij ook een app waar je veel te veel mee bezig bent? Waar teveel tijd heen gaat die je eigenlijk aan andere dingen wil besteden? Misschien een mooie periode tussen kerst en oud en nieuw om eens te kijken welke apps er op jouw telefoon zitten en welke je eigenlijk wel zou willen verwijderen. Of als je ze niet kwijt wil, maar wel minder afhankelijk van je telefoon wil worden, stel de telefoon dan zo in dat je geen pushberichten meer krijgt.

Een andere eyeopener kan zijn om je telefoon eens te negeren. Kijk eens eerlijk naar jezelf: neem jij je telefoon overal mee naar toe? Naar het toilet, als je televisie kijkt op de bank, als je ergens moet wachten of zelfs mee naar bed? Probeer daar eens mee te experimenteren. Misschien schrik je er wel een beetje van (had ik ook) dat het zo’n ingebakken gewoonte is geworden. Ik weet het van mezelf ook nog wel: vroeger bij de bushalte of op het station als je ergens moest wachten. Je staarde wat voor je uit en keek een beetje rond, maakte misschien vaker een praatje. Nu staat iedereen naar zijn schermpje te turen. Dat doe ik zelf ook, maar ik ga me voornemen om op “wachtmomenten” dat eens wat vaker juist niet te doen.

Toch raar eigenlijk als je dus kijkt naar 10 tot 20 jaar geleden. De smartphone beheerst ons leven steeds meer. En is het nu een andere, betere of leukere invulling van vrije tijd geworden? Wat deed jij in je vrije tijd in de periode dat je nog geen smartphone had? En zou jij zelf iets willen en kunnen veranderen aan jouw telefoongedrag? Bedenk eens wat je dat kan opleveren en of je dan iets mist. Zoals ik in het begin al zei over mijn Candy Crush: ik heb het geen moment gemist!

 

Geplaatst in Leefstijl.

2 reacties

 1. Het is vaak ook een automatisme geworden, je mobiel pakken om te kijken of er nog iets nieuws is.
  Gelukkig heb ik geen verslaving aan spelletjes o.i.d.
  Maar als ik zie dat er reacties binnen komen op bijvoorbeeld mijn post op FB, Li of een blogartikel dan ben ik wel heel nieuwsgierig.
  Het enige dat dan helpt is hem op vliegtuigmodus zetten zodat ik het allemaal niet zien.
  Trouwens, in de zomer heb ik geen enkel probleem om mijn telefoon niet aan te raken.
  Dan doe ik ,liever andere dingen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *