lentekriebels

Lentekriebels

Lentekriebels zijn goed voor je!

Heb je gisteren ook “De Luizenmoeder” gezien? Het ging over de lentekriebels, een project dat elk voorjaar terugkomt op basisscholen. In de aflevering had de school nogal wat moeite met het bedenken van de juiste terminologie en de ouders waren het niet allemaal even eens met het praten over rupsen en vlinders en pielemuis en muizenvreugd (waar Bol.com dan overigens weer prachtig op inspringt met haar online reclame ;-). Sommige ouders vonden dat het project afgeschaft moest worden.

En wat betekent “lentekriebels” dan? Gaat dat alleen over het onderwerp seksualiteit? Sommige ouders in de serie stonden wat dat betreft lijnrecht tegenover elkaar. Ik heb eens opgezocht wat er in een woordenboek staat. Het is niet zomaar in een woord te vatten, nee lentekriebels wordt omschreven als: “een gevoel van leven in te blazen en de onrust in verband met de komst van het warme weer en de vernieuwing van de natuur in het voorjaar. “ Een hele mond vol en een zin die ik dan een paar keer moet lezen om hem goed op te nemen.

De simpele uitleg is dat lentekriebels in feite gewoon een gevolg van hormonen zijn. In het voorjaar zijn de dagen weer wat langer en dit daglicht zorgt ervoor dat we vitamine D in ons lichaam aanmaken. Vitamine D kunnen we namelijk niet uit voeding halen maar enkel uit daglicht. En vitamine D zorgt er weer voor dat de hormonen melatonine, serotonine en dopamine aangemaakt worden. Deze drie hormonen hebben invloed op je bioritme. In de lente loopt het daglicht veel meer in de pas met onze biologische klok. We staan niet meer op in het donker en de avonden zijn ook langer licht.

Na al die maanden van cocoonen binnen op de bank met kaarsjes aan, krijgen mensen weer veel meer energie om dingen te doen en erop uit te gaan. Ze willen lekker naar buiten, de frisse lucht in.

In mijn omgeving merk ik het ook. Je hoort weer meer vogels fluiten en je ziet weer meer (vrolijk kijkende) mensen buiten fietsen en wandelen. De kinderen gaan weer meer buiten spelen. En we hebben zelf thuis het bewijsmateriaal van onze zonnepanelen. Na maandenlang steeds lagere opbrengsten, zie ik de afgelopen weken een stijgende lijn ontstaan van meer en meer zon.

Het kan zijn dat je juist niet dat vrolijke, fladderige gevoel hebt wat de meeste mensen hebben in het voorjaar. Maar dat je juist last hebt van een voorjaarsmoeheid. Misschien heb je dan, zonder dat je het weet, te weinig vitamine D aangemaakt. Probeer dan elke dag lekker even naar buiten te gaan en neem meteen even wat beweging mee! Je zult zien dat naarmate je actiever wordt, het steeds meer vanzelf zal gaan. Heerlijk die lentekriebels!

 

Geplaatst in Leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *