Goede voornemens?

Een goed voornemen

Ja, wat is dat eigenlijk? Ik ben zelf niet zo van de goede voornemens om per 1 januari mee te starten. Niet omdat ik geen dingen beter kan doen maar omdat ik vind dat je elke dag kunt starten met goede voornemens. Verder merk ik bij mezelf dat om wezenlijk dingen bij mezelf te veranderen of verbeteren alleen een voornemen niet genoeg is.

Zo weet ik van mezelf dat ik in de herfst en winter, wanneer de dagen korter worden, het liefste met een dekentje op de bank wil zetten. Kaarsje aan, ereader, pot thee en liefst ook nog een stukje chocolade. Maar daardoor had ik in de winter veel minder beweging. Veel te weinig beweging naar mijn zin.  En dan kan ik me wel voornemen om elke dag een stukje te lopen maar ja……lopen in de regen daar heb ik een hekel aan en het is al zo vroeg donker.

Ik wilde 1,5 jaar geleden starten met meer beweging en ook meer spieren opbouwen (mede omdat de grootste afname van spiermassa tussen je 40 en 50 jaar is). Mijn plan werd een sportschoolabonnement waarbij ik dan 2 keer per week ging sporten. De sportschool is niet goedkoop en dat maakt dat ik ook niet makkelijk verzuim want dat vind ik zonde van mijn geld. En nu is het een gewoonte geworden, het zit in mijn ritme dat ik 2 keer per week sport. Dat lukt me niet elke week op dezelfde tijden maar elk weekend neem ik mijn agenda door voor de komende week en plan ik mijn sportmomenten in. En daar zit minimaal 1 x per week Pinkboxing bij want dat vind ik het allerleukste. Dus voornemen, plannen maken en dan in de actiestand. Die actiestand daar gaat het om.

Deze gedragsverandering in beweging werd na verloop van tijd een gewoonte. Er is onderzoek gedaan naar hoelang het duurt voordat een eet-, drank- of beweeggewoonteverandering gewoonte wordt. Dat blijkt gemiddeld 66 dagen te duren. En soms heb je een kleine terugval, zoals ik laatst toen ik niet fit was, maar ik pakte gewoon mijn nieuwe ritme weer op.  Zonder mezelf te veroordelen dat het even niet gelukt was. Eigenlijk maakt het helemaal niet uit hoeveel tijd het kost om een gewoonte te veranderen want het belangrijkste is gewoon beginnen. DOEN! En daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat het zo makkelijk is …..

 

 

 

 

Geplaatst in Leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *