De knop of de stok

Er waren eens een knop en een stok

Nog niet eens zo heel lang geleden, zat er een vrouw tegenover mij die tegen mij zei: “ de knop moet om” en “ik heb een stok achter de deur nodig”. Ze kampte al langere tijd met overgewicht en had daarbij ook medische klachten die haar zorgen baarden. Maar het lukte haar maar niet om daar verandering in te brengen. Dit hoor ik met regelmaat. En vaak ook nog met de aanvulling dat ze alle diëten van de wereld al geprobeerd hebben maar niets heeft blijvend resultaat. O, wat zou het dan handig zijn als je als leefstijlcoach dan het geheime recept hebt voor dat knopje of misschien met een toverspreuk erbij. Zo, makkelijk is het dus niet. Dat zei ik ook tegen deze vrouw: het is niet makkelijk maar ook niet onmogelijk.

Zo’n uitspraak over de “stok” en de “knop” geven mij soms eerlijk gezegd ook wel een ongemakkelijk gevoel. Het roept bij mij dan een gedachte op dat ik als leefstijlcoach de redder ben van iemand en dat ik er dan voor ga zorgen dat haar probleem opgelost wordt. Ik weet natuurlijk wel dat het niet zo is, maar ja, iedereen heeft toch zo’n hardnekkig stemmetje in het hoofd dat soms ook dingen blijft roepen ongeacht of ze waar zijn…..

Toevallig hoorde ik dit weekend de bekende slogan van de NCOI weer eens. Ik weet niet of je de NCOI kent maar dit is een opleidingsinstituut voor werkende mensen. Hun slogan is “de stok dat zijn wij, de lat die bepaal jij”. Ik ging daar eens over nadenken. Wat zeggen ze nu eigenlijk? Ze spreken mensen aan op hun ambitie met deze metafoor over de stok en de lat. De stok staat voor de NCOI en de lat voor de klant als afnemer van een opleiding bij hen. De NCOI richt zich op mensen die volgens hen moeten beschikken over een grote ambitie en bijbehorende drive. Dus dat laatste is de voorwaarde om de stok te kunnen zijn.

Dit kun je ook doortrekken naar de leefstijlcoach. De lat die bepaal jij. Wie aan zijn leefstijl wil werken, bepaalt zelf wat zij wil bereiken, wat het einddoel is, welke stapjes daarvoor gezet moeten worden en op welke gebieden. De leefstijlcoach is dan de stok maar eigenlijk kun je zeggen dat de leefstijlcoach faciliteert. De leefstijlcoach is de gids en de hulp die jou zelf laat ontdekken waar bij jou die knoppen zitten en hoe je die kunt activeren.

Maar om nu te zeggen dat ik als leefstijlcoach de toverstok heb waarmee alle knoppen ineens omgaan? Nee, dat sprookje bestaat niet. Het gaat zeker niet vanzelf, het is ook niet altijd makkelijk, het heeft tijd (en aandacht) nodig, het gaat in heel kleine stapjes en vanuit jouzelf is de juiste mindset nodig. Maar daarbij kan ik als leefstijlcoach jou helpen. En lukt dat jou dan is de kans groot dat je een lang, gelukkig en gezond leven zult leiden.

 

Geplaatst in Leefstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *